Storytelling om tillit

Dela gärna!

Idag skriver jag inte själv, utan hämtar ett Facebook inlägg från min kollega och vän Fredrik Berglund (som givetvis gett mig tillstånd till detta).

Jag har varit med om tre rätt läckra internetköp den senaste tiden. 
Först sålde jag ett depåstöd på blocket. Det ringde en kille som ville köpa dem men hade ingen möjlighet att komma och hämta dem. Det slutade med att han swishade över 1000 kr och att han skulle försöka få tag på någon som skulle kunna komma förbi och hämta den senare. Han skickade pengarna utan att veta att jag hade stöden eller att jag inte skulle sälja stöden till någon annan.

I somras satt jag i tältet i Kroatien och får syn på att en kille säljer ett avgassystem i ett forum på Facebook. Jag skickar ett meddelande till honom och frågade om han hade rören kvar. Jag swishade 1500 kr till en helt okänd kille och sa att jag kommer förbi och hämtar dem när jag kommer hem från semestern. Jag hämtade rören förra veckan. Hur smidigt som helst.

Men det bästa var nog förra veckan. På samma Facebook forum så frågade jag om någon hade en styrenhet till insprutningen till min hoj. En kille sa att han hade en som jag kunde få köpa. Jag frågade vad han ville ha. Då svarade han att jag skulle sätta in det jag tyckte var rimligt på barncancerfonden! Jag frågade om han tyckte 1500 kr var rimligt. Det gjorde han, jag skickade in 1500 kr på barncancerfonden, skickade en bild på kvittot och han körde hem styrenheten hem till mig.

Härligt när man litar på varandra fast man inte känner varandra! Undrar om knuttar är speciella eller om det är så här alla gör?

Vi pratade om Fredriks inlägg på lunchen idag. Han var inte säker på att han skulle swischat över så mycket pengar till en okänd person om inte den första killen som köpte depåstödet visat en sådan tillit till Fredrik. Så är det – tillit föder tillit! Det gör livet så mycket enklare och vi mår så mycket bättre av tillit. Men det bygger på ömsesidighet, det är väldigt lätt att bryta ett positivt mönster – det räcker att bli lurad en gång, då kan istället en negativ spiral sättas igång där misstro föder misstro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.