Kan du använda båda händerna lika bra?

Dela gärna!

Då är du sannolikt hjärnskadad! Men det kan också vara en superkraft. De två största genierna i historien var troligtvis ambidextriösa (dubbelhänta) – Albert Einstein och Leonardo Da Vinci.

Antalet vänsterhänta och ambidextriösa blir allt fler och en trolig förklaring är att allt fler för tidigt födda barn eller barn med tidiga hjärnskador räddas till livet. Det finns visserligen en ärftlig komponent bakom vänsterhänthet, men för speciellt ambidextriösa finns också samband med hjärnskador som kan ha uppkommit tidigt under graviditeten eller i samband med att barnet fötts för tidigt. Sannolikt finns det två, kanske flera olika sorters vänsterhänthet, beroende på hur hjärnans nätverk är uppkopplade, tror forskarna.

Förklaringen anses vara tidiga så kallade anläggningsskador på hjärnan. Fostret kan också ha haft en liten blödning tidigt under hjärnans utveckling eller skadats på grund av nedsatt syretillförsel i samband med att det fötts för tidigt. Detta behöver dock inte betyda att barn med en tidig hjärnskada kommer att få andra bestående men. Hjärnan har en hög plasticitet, den har en otrolig förmåga att återhämta och omorganisera sig. Men man ska inte heller bagatellisera de här rönen. Det är vanligare att vänsterhänta eller ambidextriösa personer lider av utvecklingsstörningar, eller har kromosomrubbningar.

Frågan om hänthet kan tyckas trivial, men säger mycket om hur hjärnan är organiserad. Sambandet mellan vilken hand vi använder vid precisionsarbete och var någonstans i hjärnan vi har talet, eller språkcentrum, lokaliserat är viktigt. Inte minst vid kirurgiska ingrepp i hjärnan.

Anledningen till att jag skriver om detta är att själv är ambidextriös – jag har ingen dominant hand. Vissa saker kan jag göra lika bra med båda händerna och för de saker som kräver träning verkar slumpen ha avgjort vilken hand jag börjat använda. Jag skriver med vänster, spelar gitarr och trummor som vänsterhänt, men är högerhänt vad gäller racketsporter. I lumpen hade jag svårt för skytte eftersom jag ville skjuta som högerhänt, men titta med vänster öga.

Efter att ha läst om detta för första gången i början av 2000-talet så frågade jag min mamma om min födsel och mycket riktigt bekräftade hon att födseln varit komplicerad och att jag legat i kuvös den första tiden.

Artikel i Dagens Nyheter om vänsterhänthet

För några år sedan hade DN en artikelserie om vänsterhänthet. Jag har tagit en del textstycken från den artikeln till texten ovan och bland annat kunde man i artikeln läsa följande:

Cirka 3 procent använder båda händerna lika gärna. Det finns de som kan skriva med både höger och vänster hand samtidigt och då spegelvänt med vänsterhanden. De har troligen språkfunktionerna fördelade på både höger och vänster hjärnhalva.

Det där är mitt partytrick – att skriva med båda händerna samtidigt och med ena handen spegelvänt. Jag har lätt att tänka i bilder, se mönster som andra inte ser och jag gillar ordlekar (eller pappaskämt som min dotter kallar det).

Men det språkliga har i viss mening varit en utmaning för mig genom åren. Jag passar verkligen in på ”fördomen” om att män inte kan göra två saker samtidigt. Det språkliga tar liksom över hela hjärnan och jag har då svårt att koncentrera mig på något annat. Jag har t.ex. svårt att laga mat och konversera samtidigt (jag kan alltså inte bli någon ny James Oliver) och jag vet inte hur många avfartsvägar jag missat för att jag pratat med passagerarna i bilen. När det blir så här så tycker folk att jag är väldigt disträ, men mina närmaste vet att de ska vara tysta om jag inte riktigt kan vägen.

Jag ska inte gå in på mig själv så mycket. Jag är bra på vissa saker som andra kan ha svårt för och en katastrof vad gäller andra saker som folk normalt har ganska lätt för. Men jag vet numera vad jag ska undvika och var jag har mina styrkor. Anledningen att jag skriver det här inlägget är att denna typ av utvecklingsstörning (som alltså inte behöver innebära några allvarliga men) är så okänd.

Många människor som fått en diagnos (t.ex. ADHD eller dyslexi) eller fått kunskap om sin personlighetstyp (t.ex. introvert eller högkänslig) vittnar om en lättnad när de får reda på det. De har fått en förklaring på varför de upplevt sig som annorlunda och kanske också fått verktyg för att lyfta sina styrker och hantera sina svagheter. På samma sätt så tror jag mer kunskap om denna utvecklingsstörning/-avvikelse gagnar såväl de 3 procent av oss som är dubbelhänta som samhället i stort. För tänk om några av oss har superkrafter?

Jag tror de här superkrafterna handlar om de enstaka individer som kan kombinera sina hjärnors annorlunda aktiveringsmönster med ett osedvanligt högt IQ, som t.ex. Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Benjamin Franklin och Nikola Tesla. Jag har nog inte själv något särskilt högt IQ, men jag har framförallt i mitt jobb ändå haft nytta av mina lite speciella förmågor och med åren också lärt mig hantera det som jag är mindre bra på.

Om det är någon som är dubbelhänt (ambidextriös) och som känner igen sig i det jag skriver – ta gärna kontakt med mig.

Tillägg 2020-07-18: För någon vecka sedan hörde en person av sig som läst detta inlägg. Hon har nu skapat en Facebookgrupp för de som är ambidextriösa eller intresserade av ämnet. Se länk: https://www.facebook.com/groups/2718910731724805

59 tankar kring ”Kan du använda båda händerna lika bra?

 1. Hallå.jag har troligtvis samma fenomen som du har.jag skriver med vänster spelar fotboll med höger äter mat med vänster kan snickra med båda händerna detta är bara såhär vet ej varför.mvh marcus

  1. Testa om du kan skriva med båda händerna samtidigt, varav spegelvänt med vänster hand. Det är ett test på om du fått en skada i hjärnan vid födseln och att hjärnan är kopplad lite annorlund än vanligt.

   1. Kan med lätthet ock med skrivstil använda båda händerna samtidigt.Kom av en tillfällighet på de . Satt ock läste om Da Vinci alltså Leonardi.Han var vänsterhänt ock skrev spegelvänt för att andra inte skulle med lätthet kunna förstå vad han jobbade med. Försökte själv ock de var inte svårt .Skrev sen med båda samtidigt.Inga problem. Är högerhänt. Undrar vad de beror på.

    1. Hej! Man tror att ambidextriositet dels beror på en hjärnskada (ofta lindrig) i samband med födseln. Kanske för tidigt född eller att det uppstod komplikationer vid födseln. Den andra formen av ambidextriositet är vänsterhänta som har tvingats lära upp sig med höger. Men det finns inte så mycket forskning inom området, så mycket är mig veterligen ännu oklart (jag är absolut inte någon expert, utan bara en person som försökt läsa in mig lite om detta). Det finns en facebookgrupp för de som har intresse kring detta. https://www.facebook.com/groups/2718910731724805

   2. Känner igen mig i din beskrivning, kan skriva spegelvänt, använder båda händer men det finns benägenhet att göra vissa saker med höger eller vänster hand.
    Koversation under bilkörning har alltid varit en utmaning, som nu har fått en ursäkt
    Aldrig reflekterat så mycket över det här mer än att det kunde vara jobbigt att inte ha koll på höger och väster och inte veta vilken hand att använda så att det ska ”kännas” rätt.

    1. Exakt så har jag med det, jag har oerhört svårt för höger och vänster, får alltid vänta på att den andre räcker fram ”rätt” hand när man ska hälsa, vet inte vilken hand som känns rätt när man ska skära bröd tex, tar den som passar vis tillfället. Fast det är praktiskt, blir man trött i den ena så använder man den andra, haha.. Något som jag med märkt är att jag har lätt att läsa tex en instruktion i bilder spegelvänt så måste verkligen anstränga mig att se bilden ”rätt” för att inte vid tex vis montering av en ikeamöbel sätta ihop den spegelvänt om du förstår hur jag menar men ändå så slutar det nästan alltid att någon del monteras fel och att man får börja om igen..

  2. Hej!
   Jag känner igen mig helt! Känner ingen som är bådhänt och har på senare börjat fundera på vad det kan innebära och hur hjärnan är uppbyggd. Vill gärna hitta mer i formation.

 2. Jag kan skriva med båda händerna men dock inte med samma precision eftersom de är första gången jag gör dehär men de går helt klart.

 3. Jag använder verktyg med vänster tex skriver, skruvar osv. Jag kastar med höger. Är samtidigt är jag bättre än de flesta att använda ”fel” hand. Är någorlunda dubbelsidad i racketsporterna. Jag kan skriva med båda händerna samtidigt men spegelvänt mot varandra. Jag hade lite svårt att lära mig läsa och skriva. Är trots det akademiker. Läser fortfarande sakta men har trots det lätt för språket och har jobbat som svensklärare.
  Kan se mönster och samband som andra inte ser. Kan genom magkänsla uppfatta när något dylikt inte stämmer. För stt sedan ta reda på felet.

  Hade navelsträngen runt halsen när jag föddes. Var näst intill blå…

  1. Intressant! Jag har träffat på en handfull personer som beskriver det som du och jag upplever. Jag har också lätt för att se mönster som andra inte ser och har även en bra magkänsla för vad som är rätt eller fel. Samtidigt så har jag som sagt lite svårt med språket, i den meningen att jag inte kan göra något som kräver koncentration och samtala meningsfullt med någon annan på samma gång.

   Vi kanske ska bilda en klubb?

   1. Det här är exakt jag! Haha!
    Så jag vill gärna också vara med i klubben!
    Dubbelhänt, lätt för att se mönster, bra magkänsla för vad som är rätt och fel men problem med koncentrationen och kämpade med språket i skolan.

  2. Hej! Ytterligare en som ansluter sig till skaran som ambidextriös! Har både sett att det finns en FB-grupp och ansök om att bli medlem men skriver här ändå av två anledningar:

   1. Bra inlägg med bra kommentarer!
   2. Utveckla en liten kort tanke om min erfarenhet

   Insikten att jag kunde skriva med två händer samtidigt kom för länge sedan (15-20 år sedan, är 34 år idag). Men det har inte varit något annat än ett partytrick och senast förra veckan benämnde jag det som en ”spexig grej”. Men, reaktionen jag fick då var väldigt talande, och det är först nu som jag sökt efter mer information. En sökning som ledde mig hit (hänvisning till punkt 1!).

   Inget var konstigt med min födsel enligt min mamma, normal förlossning.

   Är mest troligen högkänslig och introvert. Haft lätt för att lära in men emellanåt svårt att komma ihåg. Kan inte prata normalt medans jag gör något annat. Blir otroligt trött av barnstim. Jag tror att jag klardrömmer (är verkligen nyfiken på om det finns något samband mellan klardrömmar och att inte ha någon dominant hjärnhalva!) vilket gör att mitt ”inre liv” är otroligt spännande, speciellt nattetid. Älskade ämnen som statistik, matematik, naturvetenskap och teknik men även slöjd och musik. Nu är jag rätt ointresserad av att träffa andra människor utan ser en helkväll ensam som jättegivande. Så mycket lugn och ro för mina egna tankar!

   1. Hej! Din beskrivning av dig själv påminner lite om mig. Lätt för att lära, men kommer inte så bra ihåg saker. Mitt huvudproblem är att inte kunna koncentrerar mig andra saker när jag för ett samtal. Jag kan inte laga mat och föra en konversation samtidigt och jag missar avfarter med bilen när jag pratar med passagerarna. Är också något introvert, kanske inte socialt, men jag blir trött att för mycket människor och jag funderar mycket. Det där med att klardrömma känner jag dock inte igen mig i.

 4. Undrat varför jag kan skriva samtidigt spegelvänt med två pennor och så läsaren mittemot kan läsa från sin sida spegelskrift två pennor.

 5. Det här var roligt att läsa. Jag skriver med vänster men kan även skriva med höger (dock lite fulare). Klippa med sax gör jag med höger (vänster går bara inte). Golfklubbor o dyl håller jag i högerfattning, även gitarr, men jag spelar racketsporter som vänsterhänt. Pistolskytte är svårt för inget grepp känns rätt.
  Men så har jag autism också så min hjärna är ju lite annorlunda kopplad, försöker tolka allt i mönster 🙂

  1. Lustigt! Jag hade också stora problem med skyttet i lumpen. Jag ville visserligen trycka av skottet med högerfingret, men jag ville använda vänster öga för att titta i siktet. Det blev helt fel!

 6. Hej! Intressant inlägg! Jag är dubbelhänt och Flemming har det fallit sig så att jag skriver och klipper med höger men gör i princip allt annat med vänster. Om jag t ex bowlar brukar jag börja med vänster men byter till höger om jag blir trött Även jag kan skriva med båda händer samtidigt, ”inifrån och ut”, dvs spegelvänt med vänster.

  En intressant grej är att även min pappa är dubbelhänt… jag har inte hittat något hittills som styrker att det finns någon ärftlig komponent – har du?

  Kul att läsa ditt inlägg i alla fall, skönt att se att det finns fler som jag

  1. Hej! Vi verkar vara några stycken i alla fall. Vi kanske ska bilda en klubb?

   Som jag uppfattar den forskning som finns inom detta område, så beror vår dubbelhänthet på en hjärnskada vid födseln. Hjärnan har så att säga möblerats om, eftersom hjärnan i unga åldrar är relativt formbar. Andra delar av hjärnan kan ta över från de delar som skadats.

   Vet du om din födsel var komplicerad? Och hur var det med dina pappa? Vet han något om denna?

  2. Hej, det måste vara ärftligt åxå. Min morfar var bådhänt. Jag är bådhänt. Min man är bådhänt. Vår son är båd-fotat vilket var en styrka när han spelade fotboll. Så lite ärftlighet verkar det finnas.

   1. Hej Jessica!

    Ja, de kan nog finnas alla möjliga varianter på arv och miljö. Det kan ju också vara så att man tränar upp den hand man är lite sämre i. Jag känner till en person som skadade sig i höger hand och började använda vänster hand som musarm och nu använder vänsterhanden.

 7. Hej!
  Skulle vara roligt om vi kunde bilda en klubb.
  Kanske kunna träffas och utbyta erfarenheter och stötta varandra.
  Jag kan skriva med båda händerna på en gång, varav den vänstra blir spegelvänd. Jag skriver med höger hand, klipper med höger hand, skär med vänster, arbeten som kräver precision gör jag med vänster hand.
  Har ingen vetskap om nån för tidig födsel eller annan besvärlighet vid förlossningen.
  Jag har barn och barnbarn som är vänsterhänta.
  Hoppas det är någon som vill ta tag i det där med klubben.

  1. Hej!

   Ja, det tycker jag också. Tyvärr har jag inte tid att rådda med en sådan klubb, men visst skulle det vara kul att utbyta erfarenheter med varandra. Det kanske inte behöver vara en klubb, utan att man kanske träffades vid något tillfälle.

 8. Intressant! Även jag som ni över använder båda händer till olika saker. Är i grund och botten vänsterhänt. Min pappa är dubbelhänt men skriver med höger då han tvingades till det i skolan. Jag är student på högskolenivå och har aldrig haft svårt för språk däremot är matematik inte min starkaste sida. Jag känner igen mig i mycket utav det ni andra skriver! Jag vet inget om någon komplikation vid födelsen eller under graviditeten. Kul och intressant inlägg!

  1. Precis samma som Isabelle har jag upplevt det, samma med min pappa som tvingades skriva med höger hand då de band vänster på den tiden på 30-talet! Upplever o kap att många hänger inte med i olika resonemang när man talar om olika saker med lösningar av olika slag, när de kommer med samma svar eller förslag som jag redan levererat tidigare

 9. Hej!
  Här en till. Hade svårt med tal o skriva i början. En grannfru frågade mor om det var något fel på mig. Har alltid haft lätt med matte. Däremot fått jobba med språken.
  Tog som enda släkting den gamla studenten och fortsatte med o plugga på universitet. Har senare inga problem med engelska i tal eller skrift. Bra minne ( även bild) på både gott och ont ( minns de tråkiga också). Kreativ, praktisk och teoretisk. Kan spika (byggt flera hus) och skriva med båda händerna. Ingen aning om tiden i mammas mage, mer än att jag var en stor gosse när jag kom ut. IQ har väl inte haft några högre tankar om mig själv. Pappa kunde vrida på ena ögat, farfar var duktig musiker o kompositör och min dotter är med i Mensa gängets. Kanske finns lite genetiskt också. Kul att ta del av och vi verkar ju vara ett gäng som mår bra trots allt!

  1. Hej!

   Ja, vi börjar bli några stycken nu. Jag tror inte vi kommer att hitta exakta likheter mellan varandra. Det rör sig troligtvis om en liten hjärnskada vid födseln. Var i hjärnan den uppstår, hur allvarlig den är och hur övriga hjärnan kompenserar för detta kan ju vara väldigt olika från person till person. Men det som verkar förena oss är det ambidextriösa, att vi kan använda båda händerna ungefär lika bra. Det verkar också vara vanligt med vissa språkproblem (ibland övergående med åldern). Och givetvis kan genetiskt arv också spela in.

 10. Hallå kul att det finns fler som använder båda själv skrev jag med vänster från början sen övade jag lätt upp högern efter en liten olycka
  Spelade fotboll med båda fötterna racketsporterna blev ju en överraskning när jag mitt i spel byte hand
  Friidrott var dock lurigt spjut vänster kula högern hockeyn lika med båda
  Kan skriva samma ord samtidigt men ej spegelvänt
  Träffade en hjärnkirurg i mitt jobb som reagerade på mitt skiftade med pennan utan att jag tänkte på det som gärna skulle undersöka vad det är som kan förklara detta
  Men jag var ej då så intresserad av svar
  Tycker det är skönt att byte näve när skottar spikar m.m
  Hade gott alla

  1. Haha, jag känner igen mig med racketsport. När jag spelade tennis eller bordtennis och inte riktigt nådde med min backhand kunde jag byta hand till vänster. Motståndaren kunde komma av sig av ren häpnad! Likadant är det när man blir trött i ena handen – att det är lätt att byta. Det är en fördel.

 11. Hej, Jag hör också hit tror jag.
  Jag deltog i en projekt för vänsterhänta på KS i mitten av 80-talet men efter en dags tester blev jag inkallad till testledaren som förklarade att man inte längre var intresserad av mig eftersom jag var ambidextriös. Jag var alltså inte tillräckligt vänsterhänt för projektet. Min bådhänthet är antagligen ärvd av min morfar som var allmänt händig och skrev obehindrat med båda händerna, dock med helt olika handstil. Det var lite av hans partytrick. Morsan är en av dem som tvingades bli högerhänt i skolan och har därför haft trassel med det hel livet. Mina egenheter består i att jag kan göra det mesta med båda händerna, skruva spika, rita, måla, tennis etc. Skriva är lite knepigare eftersom jag gått 20 år i skola och då skrivit allt med vänster hand. Högerhandens skrivande har inte fått samma träning helt enkelt. Om jag däremot skall använda en annan teknik och exempelvis skriva på en tavla eller whiteboard går det precis lika bra att skriva med båda händerna, dock aldrig spegelvänt eller samtidigt (har inte provat).
  Andra egenheter är att jag har mycket lättare att se sammanhang och tolka olika skeenden, se mönster, dra slutsatser. Bra på att hitta nålar i höstackar. Lite dyslexi, glömmer ibland bokstäver, läser ibland fel och lite långsammare än genomsnittet.
  Språk har jag lätt för på samma sätt som en papegoja. Jag talar flera språk flytande utan att egentligen kunna några grammatiska regler.
  Jag har även begåvats med ett fenomenalt minne, om än selektivt. Jag minns inte precis allt men det jag kommer ihåg sitter som berg. Jag kommer ihåg min första jul då jag var 10 månader och många andra mycket detaljerade tidiga minnen från tidiga barnår. Jag minns alla mina kompisars telefonnummer från 1980. Jag minns dock inte alla dagar utan mer större händelser och ren ”katalogkunskap”. Det kan vara lite jobbigt om omgivningen påstår att vissa saker hänt på ett visst sätt när jag minns ”som om det hände alldeles nyss” hur det egentligen gick till. Man har förklarat för mig att det till synes goda minnet troligen blivit hjälpt av exempelvis foton. Men det tror jag inte på i mitt fall. Jag kommer i alla fall ihåg en oherrans massa saker det inte finns foton på. Mitt minne kan vara minst lika detaljerat som ett foto men även innehålla ljud. Det kan vara en dag i juli 1975, oklart vilken eftersom jag då inte hade koll på exakt vilken dag det var. Minnet innehåller sedan långa replikskiften, vad som stod på löpsedlarna på kiosken, vem som provade en särskilt rolig hatt, hur hatten såg ut, i vilken butik, att det var en blågrön heltäckningsmatta i butiken, samtidigt som en blåsorkester spelade utanför på torget, och vad blåsorkestern i så fall spelade för musik. Allt samtidigt. Folk brukar oftast tro att jag bara hittar på. Ibland känner jag mig lite märklig och undrar om minnet verkligen stämmer. Jag har dock många gånger bevisat för belackarna att mitt minne allt som oftast fungerar perfekt.

  1. Roligt att så många kommenterat detta inlägg och helt eller delvis känner igen sig. Vi är nog rätt många ambidextriösa som tidigare kanske räknats som vänsterhänta, men som börjar förstå att vi i viss mån utgör en egen grupp. Förutom detta med att man kan använda båda händerna, så verkar många också vara bra på att tänka utanför boxen och koppla ihop saker. Det fotografiska minner känner jag själv inte igen mig i, inte heller någon lätthet för språk. Däremot ser jag väldigt snabbt ett stavfel i en text. Jag scannar sidan och ögat fastnar direkt på en felstavningen.

   Min tes har ju varit, utifrån vad forskningen också i viss grad pekar på, att ambidextriositet beror på hjärnskador vid födslen och i mindre grad beror på arv. Men du tror att det är ett arv från din morfar som också kunde använda båda händerna lika bra. Du är inte född för tidigt eller med komplikationer?

  2. Vad intressant! Jag har oxå mycket minnen. Kan tex nästan i detalj beskriva vår lägenhet i Södertälje samt situationer och händelser därifrån, som vi flyttade ifrån när jag var tre och ett halvt år gammal. Minns namn på kompisar och lekplatsen etc. även sekvenser från mitt treårskakas.
   Min familj har svårt att ta detta på allvar.
   Har många fler minnen från tidig ålder och lätt att se sammanhang men känner ofta att jag är disträ.
   Jag skriver lättast med vänster hand men kan även med höger. Dock lättast ned höger på tavlor white board. Handboll med vänster, fotboll båda, likaså racketsporter. Skär och äter med höger samt syr och klipper. Sen vet jag inte. Det är mest omgivningen som reagerat på att jag inte är konsekvent.
   Har även mycket lätt för att se mönster och minnas nummerkombinstioner, melodier och språk. Matematik var dock svårt i skolan. Måla/ teckna oxå lätt med båda.
   Jag är också nyfiken på att träffas och prata mer om era erfarenheter av detta. Visste inte att det fanns ett namn för bådhändhet. Spännande och skönt att läsa vad ni delat!

 12. Hej!
  Jag känner även jag igen mig i mkt här..
  Kan man vara delvis dubbelhänt, lr handlar det alltid om att den svagare sidan inte blivit övat lika mkt?
  Jag skriver normalt med höger hand, men kan utan större svårighet skifta. Kan skriva med båda samtidigt och spegelvänt. De flesta andra sysslor skiftar jag emellan.
  Jag hade en normal födsel utan komplikationer, min mor är dock även hon dubbelhänt.
  Har väldigt dåligt bildminne, men ett väldigt utvecklat sifferminne.. Memorerar födelsedatum, telefonnr, registreringsnr men är ingen matematiker, har däremot lätt för språk.
  Har en diagnos som ligger nära ADHD, vilket stödjer teorin om att vi löper större risk/chans till dubbelhänthet 🙂

  1. Hej!

   Tack för respons. För min del känns det slumpmässigt. Börjar jag använda en hand, så blir jag ju bättre med den handen, men det känns som jag ganska lätt kan lära om. När jag skadade ena handen, så bytte jag hand på datormusen och jag har inte bytt tillbaka.

   Det finns många likheter, men ingen vänsterhänt eller dubbelhänt verkar vara helt lika varandra.

 13. Hej
  Har ett barnbarn (8 år)som utan svårighet byter hand under pågående aktiviteter. rita, skriva, bygga lego, vispa, kasta, tälja, o.s.v. Har flera gånger frågat honom när han byter om det är ”lättare” men någon av händerna men får alltid nekande svar. Han verkar byta till det som är mest praktiskt just då.
  Han har alltid älskat ord, sagor, berättande och man kan läsa i evighet för honom men…… när det nu kommer till att läsa (skriva) själv har det blivit riktigt svårt.
  Riktigt svårt.
  Mormor börjar fundera. Vänsterhänta som tvingades byta hand i skolan drabbades ofta av stamning. Känns alltså som det skulle finnas kopplingar mellan språk och ”hänthet”. Har läst i några kommentarer här om språksvårigheter .
  Ni vuxna ambidextriösa (härligt ord) här. Vad tror ni om kopplingen till läs och skrivsvårigheter. Dyslexi? Är det ett ”spår” vi ska följa upp. Någon som har tips

  1. Hej Lena!

   Det kan ju mycket väl vara så att ditt barnbarn har dyslexi. Men det som en del forskning pekar på och som jag tror på är att dubbelhänthet kan härröra från en tidig hjärnskada i samband med födseln. Om de språkliga funktionerna ligger där skadan uppstått kan andra delar av hjärnan ta över dessa funktioner. Detta kan då påverka de språkliga funktionerna, men hur mycket och på vilket sätt beror ju på hur allvarlig skadan varit och på vilket sätt andra delar av hjärnan kompenserar för skadan som uppstått.

   Jag är dock ingen expert och vill inte ge råd kring dessa frågor. Om du misstänker att ditt barnbarn har problem, så ska ni försöka utreda detta på bästa sätt. Det är alltid bra att få stöd så tidigt som möjligt.

 14. Hej! Tack för underbar läsning på morgonkvisten. Känner igen mig på väldigt många berättelser här ovan. Skriver och ritar med vänster. Vände gitarren ”upp och ner” när jag som liten skulle prova spela. Samma hockeyklubban. Äter med ”fel hand” också. Kan skriva spegelvänt. Läser fort och även bra på läsa text upp och ner. Konstnärlig och mycket praktisk. Är även synestet. Jag ser allt i färg, människor, bokstäver, siffror, veckodagar och månader. Jag trodde alla gjorde det tills jag hittade en artikel om det. Har alltid känt mig annorlunda och stundtals trög, för att jag inte löser problem som gemene man. Har alltid fått höra att jag övertänker eller är omständig. Snabb förlossning sa mamma. Hon hant nästan inte ut ur bilen. Det är allt jag vet. //Anna

  1. Hej!

   Tack för trevlig respons! Ja, vi verkar vara några stycken som är ”korshänta”. Enligt artikeln som jag länkar till så är vi ungefär 3 procent av befolkningen, alltså ca 300 000 personer.

 15. Hallå! Jag känner också igen mig! Jag skriver med höger, men kan även skriva med vänster, när jag jobbar använder jag för det mesta min vänster, när jag sitter vid datorn använder jag min vänsterhand samt när jag spelar golf är jag vänster, men kan även spela med höger också. Har haft lite svårt vilken hand jag tycker känns bäst men har insett att båda känns bekväma för mig. Min pappa är likadan han använder både höger och vänster. Ser detta bara som en fördel

 16. Superintressant!
  Vi har precis insett att vår ena son, som nu är 10 år, är dubbelhänt. Han kan utan problem hantera två mobiltelefoner samtidigt med en mobil i var hand, han byter rackethand i tennisspel när det passar honom, han är tvåsidig i fotboll och använder båda fötterna lika bra. Samtidigt kan han absolut inte hjula, att lära sig cykla tog mycket tid och var länge väldigt vingligt och skakigt, balansen har varit sämre än för jämnåriga, talet är ofta snabbt och lite slarvigt, matematisk förmåga är dock väldigt välutvecklad, särskilt när det gäller att se system, tabeller och liknande. Han kan vara ganska klumpig grovmotoriskt men är duktig i finmotorik och han kan bara koncentrera sig på en sak i taget. Vi upplever ofta att han avbryter och har svårigheter att växla mellan att lyssna och tala i ett samtal med andra. Detta måste jag ta reda på mer om! Vet du möjligen var man kan finna mer fakta?

  /Åsa

 17. Hej!
  Jag är bådhänt jag har dock en grej jag inte sett att någon annan skrivit. Om jag inte har missat det. Musklerna i handen jag inte använder rör sig, när jag använder den andra. Är även så i handlederna. Frågade en neurolog på Sahlgrenska när jag gjorde min praktik där.
  Hon sa att mina hjärnhalvor läcker signaler till varann. Mamma och pappa upptäckte detta när jag va liten om jag kliade mig på skinkan så kliade den andra handen oxå.
  Har aldrig träffat nån som har samma, men å andra sidan är ju inte det första man frågar när man träffar någon.
  Camilla

 18. Jag ville öva upp min höger när jag skriver för ett tag sedan. Har alltid haft i bakhuvudet att något inte stämmer riktigt. Jag har alltid skrivit med vänster och därför trott att jag är vänsterhänt. Men när jag började öva för skojs skull med höger så började jag också googla runt på bådhänthet och insåg att allt stämde in på mig. Jag kan skriva baklänges och uppochner utan problem med båda händerna. Även med båda samtidigt, åt sammanhåll och spegelvänt. Jag gjorde då en lista med saker jag gör med höger, med vänster och med båda händerna lika bra. Och det var väldigt jämnt fördelat mellan de tre kategorierna. Med höger är jag t.ex bäst på racketsporter, skriva med fingret på en iPad, fysiskt starkast i höger ben. Med vänster är är jag bäst på att t.ex skriva, rita, fysiskt starkast i vänster arm. Med båda kan jag t.ex använda det flesta verktyg även sax, skära med en kökskniv, äta med bestick, sopa/kratta/spela innebandy eller hockey, borsta tänderna. Har väldigt lätta för att lära mig med den svaga sidan i någon aktivitet. Jag är också väldigt kreativ och har lätt för att hitta bra lösningar på olika saker. Har alltid haft svårt att lära mig olika saker som cykla, simma, skrinna. Har också svårt att koncentrera mig på flera saker samtidigt. Behöver alltid jobba mer för att lära mig olika aktiviteter än andra. Vet inte om det har något att göra med att jag är ambidexter. Men många vekar ha liknande svårigheter som är ambidextra. // 14 årig tjej

 19. Tänk att man hamnade på den här sidan. Sökte på ”skriva spegelvänt”.
  När jag läser alla kommentarer känner jag igen mig helt. Jag är också ambidextriös!
  Har aldrig hört ordet förr.
  Jag har alltid undrat varför jag kan skriva spegelvänt med vänster hand.
  Jag föddes 3 månader för tidigt, låg i kuvös länge. Det var ovanligt på 50-talet.
  Det viktiga för mig är inte höger eller vänster, är rätt duktig på båda. Men det är läggningen som intresserar mig. Jag har känt hela livet att jag inte tänker som alla andra.
  Matte var aldrig någon höjdare i skolan, jag hade det lite kämpigt med andra ämnen också för den delen. Antagligen för att man inte fick fördjupa sig i sin egen takt.
  Men segade mig igenom gymnasiet.
  Läser aldrig några romaner, men kan skriva egna böcker(ej publicerade) Jag kan hitta på sagor till barn direkt vid läggdags. Så det är ingen brist på fantasi.
  Tänker som någon också skrev, mycket i bilder.
  Rubriks kub är jag helt värdelös på. Klarar inte ens med 4. Fattar ingenting.
  Att leka med ord är kul, rim och limerickar.
  Jag har på ett konstigt sätt klarat mig rätt bra i livet trots allt.
  Det skulle vara roligt att träffa er andra.

  1. Hej Dag!

   Tack för inlägget! Min blogg handlar ju egentligen om socialt kapital, men jag har aldrig fått så många kommentarer som för inlägget om ambidexriositet.

   En annan person som kände igen sig i min text har startat en Facebooksida för oss som anser oss vara ambidextriösa. Du får gärna bli medlem i den gruppen.

   https://www.facebook.com/groups/2718910731724805

 20. Jag är nog också ambidextriös, verkar det som. Jag skriver med vänster, men kan om det kniper även använda höger. Jag borstar tänderna och håller i gaffeln med vänster, skär limpa med vänster. Men klipper med höger och skär mat med höger. Övrigt tror jag att de flesta andra saker görs med bägge händer, utifrån vad som passar i stunden. Inga speciella egenheter med fötterna, aldrig varit problem med bilkörning t.ex. Jag är ca två mån för tidigt född och låg i kuvös (född i början av 80-talet). Mina styrkor har alltid varit språk, stavning, musik och att jag är allmänbildad. Svaghet är bl.a matematik.

 21. Hej,
  Jag använder också båda händerna. Skriver vänster och känns att vänstersida av kroppen är starkast. Burköppnare kan jag inte använda. Sparkar med vänsterben. Men en sax, tandborste, nål, kniv användar jag med högerhanden.
  Jag är usk och har lite problem med blodtrycksmätare, behöver såväl vänster som höger för att använda den, men skulle behöva en tredje hand för att hålla fast stetoskopen. Samma med blodprov, vet inte hur jag måste sticka och samtidigt hålla handen stilla.

 22. Jag är ambidextriös, eller var efter en Borreliainfektion som bland annat skadade min vänstersida, jag kunde skriva likadant, spegelvänt, upp-och-ner eller något helt annat med vänster samtidigt med höger hand, både skrivstil och textat. Jag föddes tre veckor för tidigt, hade dessutom eidetiskt minne och lärde mig läsa, skriva och räkna vid fyra års ålder, har alltid haft svårt att koncentrera mig på en sak i taget, svävar gärna ut i långa tankebanor, utom om ett ämne verkligen intresserar mig. Jag hade lätt för mig i skolan, pluggade väl aldrig men läste ut alla skolböcker så fort jag fick dem och hängde med på lektionerna. Har alltid trivts att vara själv men umgås gärna med ett fåtal vänner åt gången, vid större tillställningar blir jag fort trött, kan tala inför andra om det rör ett ämne jag har kunskap om. Efter Borrelian som förde med sig kronisk trötthet, ständig värk och hjärndimma har jag väl blivit mer ”normal”, orkar inte med längre artiklar eller frågeformulär, det kan ta en månad att läsa ut en bok, tidigare läste jag minst fyra böcker per vecka.

 23. Jag är en konstig varelse tror jag, jag är inte född för tidigt och förlossningen var normal. Mitt språksinne skulle jag säga är min paradgren, jag har med högsta betyg läst fem främmande språk förutom engelska. Visserligen bara på gymnasienivå, har inte ett enda högskolepoäng i språk, inte ens svenska så ingenjör jag är. Men i alla fall, jag kan utan att ljuga påstå att jag har lättare för språk än matematik även om jag har glömt det mesta av vad jag lärt mig.

  Vad jag gör med höger hand: skriver, kastar boll och spelar golf. Detta kan möjligen vara inlärt. Jag stickar och virkar enligt en högerhänt, men hade ett helsike att lära mig och håller högern still medan vänstern jobbar stenhårt och så håller jag som en kratta. Men det blir i alla fall ett bra resultat. Lära om till vänsterfattning orkar jag inte, jag saknar tålamodet och varför ändra ett vinnande koncept?

  Vad jag gör med vänster hand: Allt annat tror jag. Skär, klipper, syr, spelar bandy, skjuter, rattar musen (den på skrivbordet alltså) … Utom…

  Vad jag måste göra med båda händerna:
  Spela tennis, fäkta och måla. Ge mig penslar och jag använder båda händerna lika mycket. Vänster sida av tavlan med vänster hand och vice versa. Synd att jag inte blev satt i tennisskola som barn, kanske det räcker med att vara medioker om man kan använda båda händerna lika bra. Så har det sagts mig. Får man ens byta hand i fäktning? Inga problem för mig.

  Jag vågar inte säga vad jag är för något, men jag är mer vänster- än högerhänt, men långt ifrån helt vänsterhänt heller.

  Vad skulle ni säga att jag är? Jag har förvisso fått lära mig en del högergrejer med viss svårighet, andra har känts bra som jag valt själv och andra har känts helt åt skogen. Det mesta går bara med vänster och en del lika bra med båda. Särskilt tennis och fäktning.

  1. Hej Karolina!

   Du är vad alla säkerhet ambidextriös, sedan vad det beror på är mer osäkert. Det finns viss forskning som visar på att ambidextriositet ofta kommer från hjärnskador vid födseln – hjärnan är plastisk och har förmåga att ställa om om vissa delar skadas. Men ambidextriositet verkar också till viss del också vara genetiskt – man har haft föräldrar som varit ambidextriösa. En tredje grupp har skadat handen och tvingat lära sig använda båda händerna för olika göromål. De som är utpräglade vänsterhänta har ju ofta matematik som paradgren, och inte språk – men som sagt det är på gruppnivå – det finns få regler som gäller för alla. Vi har en grupp på Facebook för ambidextriösa, du kanske vill gå med där? https://www.facebook.com/groups/2718910731724805/?multi_permalinks=2921115844837625%2C2921064881509388&notif_id=1615734616545100&notif_t=group_activity&ref=notif

 24. Håller hockeyklubba åt höger. Lättare att svänga till höger vid skridskoåkning. Spelar badminton med bägge händer. Skriver med höger men kan skriva hjälpligt med vänster.. även som många skrivit här.. skriva med bägge händer samtidigt men då spegelvänt.
  Ser det mesta i bilder och mönster. Skjuter gevär lika med höger o vänster.
  Allt småpill fixar vänster,höger fixar tyngre grejer. Skjuter fotboll med vänster. Lätt att lära språk med uttal.
  Ser inom mig saker som skett under barndomen. I detalj. Detta var en del om mig och min tvåsamhet. Kan vara jobbigt ibland. Men intressant. Hej.

 25. Va roligt att jag hittade denna sida, jag satt och googlade på en koppling mellan ADHD och dubbelhänthet och hamnade här, jag har inte haft så stor kunskap kring min egen dubbelhänthet men att jag har en förmåga att använda båda händerna utan att behöva tänka på det, det går per automatik, blir jag trött i den ena så växkar jag över till andra, men det jag reflekterat över är att jag ibland kan känna att båda händerna känns fel att utföra en syssla med och detta är speciellt när jag ska skära något som bröd eller dylikt. Jag har oerhört lätt att tolka ritningar men när de ska utföras så bygger jag spegelvänt och det gör att jag måste tänka mer än en gång innan jag monterar något, jag har väldigt lätt att visualisera och se i bilder hur saker ska bli, jag har även lätt att se sammanhanget i något utan att behöva fundera speciellt länge. Jag läste även här att man talar om klardrömmar, detta visste inte jag vad va för något så fick kolla upp det och det är något jag själv har märkt att jag har, speciellt ifall jag skulle vila middag, då kan jag styra in mina drömmar i stort sätt hur jag vill, en oerhört rolig upplevelse.. Jag har precis som alla här förmågan att obehindrat skriva med båda händerna samtidigt men då spegelvänt med vänstra, både skriver och läser spegelvänt obehindrat ifall man nu har nytta av det, haha.. Har lätt att tyda anagram och andra ordlekar. Har svårigheter med höger och vänster, inget som kommer per automatik utan måste tänka till och även då blir det fel. Som även någon annan skrev så tryter även simultankapaciteten emellanåt och då ofta när någon pratar och man själv ska koncentrera sig på ett annat moment, då funkar det inte alls.. vet inte hur många gånger jag kört fel och då på vägar som jag brukar köra på, jag har helt enkelt bara kört rakt fram ända tills jag upptäckt att jag inte känner igen mig längre. Ja detta kan jag skriva om länge men vad roligt att se att vi är flera med denna häftiga gåva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.