Mitt föredrag på Youtube

Dela gärna!

Jag hade en föreläsning om socialt kapital på Norrtäljes omvärldsdag i början av april. Den har nu hamnat på Youtube.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=P-4Aolo8VGU[/embedyt]

4 tankar kring ”Mitt föredrag på Youtube

 1. Hej Jan
  Jag har just lyssnat pa din forelasning och ar som du helt overtygad om att tillit och tolerans ar fundamentala koncept for ett samhalle. Just nu ser det inte speciellt ljust ut.
  Un abrazo
  Birgitta

  1. Hej Birgitta!

   Roligt att du uppskattade föredraget och min huvudtes. Ja, jag är också orolig. Framförallt vad gäller tilliten. Den minskar globalt sett. Och här i Sverige speciellt bland unga. Däremot har toleransen under de senaste 20 åren ökat markant över hela världen. I World Values Survey ställs frågor kring vilka man kan tänka sig att ha som grannar. Och här har det skett en markant förbättring vad gäller t.ex. synen på homosexualitet och människor med annan etnicitet än vad man själv har. Så det är inte enbart dystert.

   1. Om du utgar fran att jag bott i Spanien 54 ar, varit med om de sista aren av diktaturen, upplevt en fantastisk tid av tillit och tro pa att en forandring var mojlig, for att pa sista tiden se hur korruptionen var mer an enstaka brottslingar, man kan kalla den en del av den sociala strukturen, sa kanske du forstar att jag troligtvis ser framtiden mindre ljus an du. Jag antar att du sett vilken plats Spanien har i listan World Value survey.

    Min man som ar orginalspanjor fragade nar jag berattade om vad du kallar socialt kapital ”varfor kallar han det for socialt KAPITAL”. Kanske nagot att tanka pa eftersom aven jag anser att den ekonomiska terminologin har fatt for stort utrymma nar vi talar om manniskan och manskliga kanslor.

    Kanske har du redan last Antonio Damasio En busca de Spinoza, jag tror den finns pa svenska. Om du inte gjort det rekommenderar jag verkligen den eftersom du arbetar med manniskors behov och kanslor.

    Vanliga halsningar
    Birgitta

 2. Hej igen Birgitta!

  Ja, Spanien har en del problem. Det har jag förstått. Jag har också lite spansk anknytning med släkt där och jag har precis köpt en lägenhet i Palma på Mallorca. Min kusin som bor där med sina familj klagar en hel del på politikerna i Spanien och att korruptionen är ett allvarligt problem.

  Kapital betyder resurs, så det har egentligen ingen direkt koppling till rena pengar. Vi säger ju också humankapital och med det menar vi mänskliga resurser i form av kunskap och kompetens. Socialt kapital är det vetenskapliga begreppet, men man skulle ju också kunna prata om en positiv samhällsanda. Jag har dock alltid ansett att man ska använda begrepp som talar till dem man helst vill påverka.

  Jag har inte läst boken och känner inte heller till den, men jag ska kolla upp den.

  Ha en bra dag
  Janne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.