Ja må du leva uti hundrade år

Dela gärna!

De flesta inläggen här på bloggen handlar om socialt kapital på makronivå, men jag kommer ibland också att gå in på hur man kan stärka enskilda människors sociala nätverk.

Eftersom jag själv hamnat på ”döhalvan” i livet och har gamla föräldrar, så har jag börjat fundera lite kring ålderdomen. Alltför många riktigt gamla blir isolerade och nedstämda under sina sista år. Kroppen hänger inte med längre och nästan alla vänner, kompisar och bekanta är döda. Hur kan man bibehålla och bygga sociala nätverk även som riktigt gammal? Jag bollade frågan på fikat med några kollegor på SKL och vi kom fram till följande:

  1. Skaffa vänner som är yngre än du själv, så att du inte blir sist kvar i kompisgänget.
  2. Skaffa ett eller flera intressen som inte är beroende av din hälsa och fysiska form. Många tappar livslusten när de inte kan prestera som förr, vare sig det gäller att snickra på huset, resa eller idrotta.
  3. Flytta till ett åldersanpassat boende eller anpassa ditt eget hem i god tid innan du blir alltför gammal. Många bor kvar av nostalgiska skäl och blir till slut isolerade i sina hem.
  4. Följ med i den tekniska utvecklingen, så kan du lättare hålla kontakt och kommunicera med dina ev. barn, barnbarn och vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.