Den gyllene regeln

Dela gärna!

“Always go to other people’s funerals, otherwise they won’t come to yours…”

Yogi Berra, legendarisk amerikansk basebollspelare

Förutom som framgångsrik idrottsman var Yogi Berra även känd för att han ofta snubblande såväl på orden som logiken och han myntade flera utryck som i USA blivit bevingade. Detta något absurda citat handlar ju i grund och botten om den s.k. ”gyllene regeln”. Det är en grundläggande etisk princip som finns i de flesta religioner och som utrycks på olika sätt, men med samma andemening.

”Gör mot andra som de själv vill bli behandlad”

När jag i olika sammanhang pratat om socialt kapital har jag ofta fått frågan hur det skapas. Det finns några saker som man på samhällsnivå kan sträva emot för att främja ett socialt kapital: att det inte är alltför stora skillnader i ekonomisk standard mellan människor, att det går att göra klassresor i samhället, att de grundläggande förutsättningarna i livet är hyfsat lika, att det inte förekommer korruption samt att välfärdssystemen är generella. Det är t.ex. bättre att barnbidraget ges till alla än att det ska vara behovs- eller inkomstprövat. Socialt kapital skapas också av att människor med olika bakgrund och identiteter möts och här kan samhället bidra till att sådana möten uppstår, t.ex. genom den fysiska stadsplaneringen.

Men socialt kapital skapas framförallt underifrån av människor själva och då är den s.k. ”gyllene regeln” grundläggande! Gör mot andra som du själv vill bli behandlad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.