Filosofiska rummet om tillit

Dela gärna!

Filosofiska rummet: Tillit

Andreas Bergh, Dilsa Demirbag Sten och Lars Trägårdh om tillit: Ett fungerande samhälle tycks kräva ett visst mått av tillit mellan individer och av medborgarna gentemot samhällets institutioner. Åsikten förs ibland fram att tilliten minskar ju större sociala skillnader och etnisk mångfald som finns i ett samhälle.

Detta är ett bra och intressant  samtal om tillit och en bra ingång för dem som inte tidigare kommit i kontakt med denna fråga.

Det finns forskning som visar att etnisk mångfald skapar en något lägre tillit – och det är egentligen inte så konstigt eftersom de flesta har lättare att lita på människor som man identifierar sig med, speciellt om man också bor i ett socialt priviligierat område. Detta har bland annat Sverigedemokraterna tagit som intäkt för att hävda att invandring raserar det sociala kapitalet.

Jag kommer att återkomma till detta.  Sverigedemokraterna har en pytteliten poäng, men missar en mycket viktig aspekt kring detta med socialt kapital – och det är toleransen. Men det får bli ett senare inlägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.